Misdaadseries zijn niet alleen spannend en entertainend, ze bieden ook een diepe duik in de complexe psychologie achter criminaliteit, gerechtigheid en menselijk gedrag. Netflix, met zijn uitgebreide bibliotheek, is een goudmijn voor liefhebbers van dit genre. Van grimmige realistische dramaseries tot zenuwslopende mysteries, hier is onze lijst van de 30 beste misdaadseries die je nu op Netflix in 2023 kunt bekijken. Zet de popcorn klaar, het wordt een bingewatch-waardige rit!

30. Stranger

Dit Zuid-Koreaanse juweeltje gaat over een emotioneel afstandelijke openbare aanklager die samenwerkt met een gedreven politieagent. Samen lossen ze moordzaken op en ontrafelen corruptie binnen het rechtssysteem. Het is een combinatie van procedurele thriller en diepgravend karakterdrama.

29. Happy

Een corrupte ex-politieagent en een geanimeerde, vliegende eenhoorn. Het klinkt als een absurde combinatie, maar “Happy” is net dat. De serie is een donkere, humoristische reis door een wereld van misdaad, magie en een zoektocht naar verlossing.

28. Dead to Me

Deze zwarte komedie-dramaserie verkent vriendschap en rouw. Twee weduwen raken bevriend tijdens een steungroep, maar een van hen verbergt een donker geheim. Met scherpe dialogen en uitmuntende uitvoeringen biedt “Dead to Me” een verfrissende kijk op het misdaadgenre.

27. Forbrydelsen

Deze Deense misdaadserie, bekend als “The Killing” in Engelstalige landen, is een langzaam brandend mysterie dat de moord op een jong meisje onderzoekt. Het combineert politieke intriges met familiedrama en heeft een sterke, complexe vrouwelijke hoofdrolspeler.

26. Lupin

Geïnspireerd door de avonturen van Arsène Lupin, gaat deze Franse serie over Assane Diop, een meesterdief met een hart van goud. Charmant en sluw, hij is op een missie om het onrecht te wreken dat zijn vader is aangedaan.

25. Undercover

Een Nederlands/Belgische misdaadserie die zich afspeelt in de wereld van illegale drugshandel. Twee undercoveragenten infiltreren in het leven van een van de grootste XTC-producenten in de wereld. Het is een spannend kat-en-muisspel, met hoge inzet en morele dilemma’s.

24. Collateral

Deze Britse miniserie draait om het onderzoek naar de moord op een pizzabezorger. Het is meer dan een simpele whodunnit; de serie gebruikt de moord om een complex web van maatschappelijke kwesties in modern Londen te onderzoeken.

23. American Vandal

Deze mockumentary-serie is een satire op het true crime-genre, waarin twee tieners de “waarheid” proberen te vinden achter een reeks high-school vandalisme. Ondanks de humor biedt de serie verrassend diepgaande inzichten in de adolescentie en sociale media.

22. Good Girls

Drie huisvrouwen nemen een ongewone stap en raken betrokken bij een lokale supermarkt overval. Wat begint als een wanhopige daad, verandert snel in een donkere, komische escapade in de onderwereld van misdaad.

21. Blood Sisters

Een complexe Nigeriaanse misdaadserie die draait rond de lotgevallen van twee zussen in het criminele circuit. Familiedrama mengt zich met duistere geheimen en onverwachte plotwendingen, waardoor je continu op het puntje van je stoel zit.

20. The Missing

https://www.youtube.com/watch?v=97WcGRWI6tY

Een hartverscheurend verhaal dat de nachtmerrie verkent van elke ouder: een vermist kind. De serie neemt je mee op een meeslepende zoektocht, waarbij de spanning hoog blijft van begin tot eind.

19. Giri/Haji

Dit Brits-Japanse meesterwerk is een prachtige fusie van culturen en genres. Een Japanse detective reist naar Londen om zijn vermiste broer te vinden en raakt verwikkeld in een web van misdaad en moraal.

18. The Sinner

“The Sinner” begint als een gewone misdaadserie maar evolueert al snel tot een complex psychologisch drama. Elk seizoen verkent een andere ‘zinloze’ misdaad en de verborgen psychologie erachter.

17. Sacred Games

Een uitstekende Indiase misdaadthriller die de onderbuik van Mumbai onderzoekt. Politie en misdaad, mythologie en moderne corruptie zijn prachtig vervlochten in deze meeslepende serie.

16. Dirty John

Gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen, biedt “Dirty John” een huiveringwekkend portret van een charismatische, maar gevaarlijke oplichter die een onschuldige vrouw in zijn web van leugens trekt.

15. The Killing

Niet te verwarren met de Deense “Forbrydelsen,” deze Amerikaanse adaptatie behoudt de intensiteit en het karaktergedreven verhaal, terwijl het de moord op een tienermeisje onderzoekt.

14. Top Boy

Deze Britse serie biedt een rauwe blik op het leven in de Oost-Londense drugsscène. Sterke vertolkingen en geloofwaardige personages maken dit tot een onmisbaar kijkje in de Britse onderwereld.

13. Alias Grace

Gebaseerd op de roman van Margaret Atwood, is “Alias Grace” een diepgaand psychologisch drama dat een moordmysterie uit het 19e-eeuwse Canada verkent. De serie is een subtiele, maar krachtige kritiek op genderrollen en sociale klassen.

12. Babylon Berlin

Dit Duitse juweel is een ongeëvenaarde blik in het Berlijn van de jaren ’20. Naast de glitz en glamour, verkent het de donkere kant van de stad, inclusief misdaad en corruptie.

11. Bodyguard

Deze Britse serie gaat over een oorlogsveteraan die als lijfwacht werkt voor een controversiële politica. Het is een onweerstaanbare combinatie van politieke intriges en persoonlijk drama, met sterke acteerprestaties.

10. Unbelievable

Deze serie is gebaseerd op ware gebeurtenissen en vertelt het verhaal van een tiener die beschuldigd wordt van het liegen over een verkrachting. Twee vrouwelijke detectives graven dieper en ontdekken een verontrustende zaak.

9. Mindhunter

Duik in de vroege dagen van het FBI’s gedragswetenschappelijk team, dat probeert de psychologie van seriemoordenaars te begrijpen. Het is een koude, berekenende kijk op misdaad en psychologie.

8. Ozark

Een financieel planner raakt diep verwikkeld in een gevaarlijke wereld van drugskartels en witwassen. De serie is een duistere, spannende rit door het morele grijsgebied van de misdaad.

7. Dark

Deze Duitse serie combineert elementen van misdaad, mysterie en tijdreizen. Als kinderen in een klein stadje beginnen te verdwijnen, worden vier families op een donkere, complexe reis gestuurd die generaties overspant.

6. Peaky Blinders

Volg de opkomst van de Shelby misdaadfamilie in het naoorlogse Birmingham. De serie combineert scherpe dialogen, intrigerende personages en een atmosferische setting voor een boeiende kijkervaring.

5. Bron

Ook bekend als “The Bridge”, deze Zweeds-Deense samenwerking begint met een lijk gevonden op de grens tussen de twee landen. Twee detectives moeten samenwerken om de zaak op te lossen, wat leidt tot een intense en complexe thriller.

4. Narcos / Narcos: Mexico

Van de opkomst van Pablo Escobar tot de drugshandel in Mexico, deze serie is een diepgaande verkenning van de drugsoorlog. Het is rauw, echt en onverbiddelijk in zijn vertelling.

3. Better Call Saul

Deze prequel van “Breaking Bad” richt zich op het leven van Jimmy McGill voordat hij Saul Goodman werd. Het is een fascinerende studie van een man die langzaam zijn ethische grenzen overschrijdt.

2. Gomorra

Deze Italiaanse serie, gebaseerd op de bestseller van Roberto Saviano, biedt een rauwe, ongefilterde blik op de Camorra, de beruchte Napolitaanse maffia. Het is duister, gewelddadig en volledig meeslepend.

1. Breaking Bad

Deze moderne klassieker volgt de transformatie van een timide scheikundeleraar, Walter White, in een meedogenloze drugsbaron. “Breaking Bad” is een epische tragedie die de grenzen van goed en kwaad onderzoekt, met een van de meest memorabele personage-ontwikkelingen in tv-geschiedenis.