Sciencefiction is een genre dat onze verbeelding prikkelt, ons uitdaagt met filosofische vragen en ons de mogelijkheid biedt om andere werelden te verkennen. Hier zijn enkele van de beste sci-fi series die Netflix in 2023 te bieden heeft, elk met hun eigen unieke twist op het genre.

24. Colony

Stel je een bezet Los Angeles voor, waar een familie moet kiezen tussen collaboratie of verzet tegen buitenaardse indringers. “Colony” verkent de prijs van overleven onder repressie.

23. Legends of Tomorrow

Een ensemble van minder bekende helden en anti-helden reist door de tijd om catastrofale gebeurtenissen te voorkomen. Humor en actie gaan hand in hand in deze DC-serie.

22. Katla

Deze IJslandse serie speelt zich af rond een vulkaanuitbarsting en de mysterieuze gebeurtenissen die daarna volgen. Het is een traag brandende, atmosferische thriller.

21. Silent Sea

Een Zuid-Koreaanse serie waarin een team naar de maan wordt gestuurd om een mysterieus monster te onderzoeken. Het is een intense, afgesloten thriller met horror-elementen.

20. Salvation

Met een asteroïde die op weg is naar de aarde, volgt “Salvation” de wereldleiders, wetenschappers en tech-genieën die samenwerken om de mensheid te redden.

19. Into the Night

Wanneer de zon plotseling alles doodt waar ze op schijnt, racen passagiers van een nachtvlucht westwaarts om de duisternis voor te blijven. Het is een unieke apocalyptische thriller.

18. Snowpiercer

Gebaseerd op de film en de graphic novel, volgt deze serie de laatste overlevenden van de mensheid aan boord van een altijd rijdende trein, waar klassenstrijd en overleving centraal staan.

17. Love, Death & Robots

Deze anthologie is een verzameling korte animatiefilms met verschillende stijlen, thema’s en tonen, maar allemaal binnen het spectrum van sci-fi en fantasy.

16. Dirk Gently’s Holistic Detective Agency

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency is de perfecte combinatie tussen komedie en science fiction. De detective Dirk werkt samen met zijn assistent Todd, die niet altijd even enthousiast is over de werkwijze van Dirk. De detective is er toch van overtuigd dat de twee door hogere machten zijn samengebracht om alle mysteries en criminele zaken op te lossen. Tijdens een van hun zaken stuiten ze op een gevaarlijk bovennatuurlijk mysterie. Ondertussen is er ook nog een huurmoordenaar in het spel. Hij heeft het op Dirk gemunt. Het leven van een detective gaat dus zeker niet over rozen.

15. The Mist

Deze horror scifi serie is gebaseerd op een origineel verhaal van de bekende schrijver Stephen King. Een mysterieuze mist rolt over een klein dorpje heen. Hierdoor raken alle inwoners gedesoriënteerd en raken ze hun vrienden en familieleden kwijt. De buitenwereld is niet meer bereikbaar, waardoor de inwoners samen moeten werken om deze mysterieuze mist op de een of andere manier te laten verdwijnen. Dat is niet altijd even makkelijk, want de mist zorgt ervoor dat niemand meer helder kan denken. Inwoners worden krankzinnig en de morele normen en waarden beginnen langzaam maar zeker te verdwijnen in het dorp.

14. To the Lake

Een Russische apocalyptische serie waarin een groep overlevenden een dodelijke plaag ontvlucht naar een afgelegen plek, geconfronteerd met interpersoonlijke en externe gevaren langs de weg.

13. Raising Dion

Deze serie volgt een jonge moeder die ontdekt dat haar zoon bovennatuurlijke krachten heeft. Ze moet hem beschermen tegen kwaadwillenden terwijl ze het mysterie achter zijn gave ontrafelt.

12. Better Than Us

Deze Russische serie speelt zich af in een toekomst waarin robots deel uitmaken van het dagelijks leven, maar één speciale robot tart haar programmering en doodt een mens.

11. Lost in Space


Lost in Space is een remake van de populaire sci-fi serie uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. De serie was toen baanbrekend. Er werd een verre toekomst getoond (1997) waar er geen hoop meer was op leven op aarde. Astronauten werden naar het Centauri-systeem gestuurd om te overleven. Dit maal speelt de serie zich af in 2046 en wordt er wederom de aarde geëvacueerd de ruimte in. De familie Robinson en het ruimteschip “Jupiter 2” belanden in een scheur in ruimtetijd en crashen op een onbekende planeet, lichtjaren van hun bestemming. De familie robinson en de andere kolonisten krijgen te maken met aliens en hun eigen persoonlijke demonen terwijl ze proberen de planeet te verlaten.

10. Alice in Borderland

Een Japanse serie die moderne Tokio verandert in een hoge-inzet spelwereld, waar personages vechten om te overleven. Het is een mengeling van psychologische horror en sci-fi.

9. Altered Carbon

In de wereld van Altered Carbon is de dood niet meer permanent. Het is namelijk mogelijk om je bewustzijn over te zetten van het ene naar het andere lichaam. Hierdoor kan soldaat Takeshi Kovacs na meer dan 250 jaar weer tot leven komen in een nieuw lichaam. Hij staat onder toezicht van Laurens Bancroft, een rijke politicus. Bancroft wil Kovacs graag een nieuwe kans geven, maar daar staat wel iets tegenover. De oud-soldaat moet namelijk een moord oplossen. Welke moord? Die van Laurens Bancroft zelf.

8. Travellers

Travellers is een sciencefiction serie. Een paar honderd jaar in de toekomst zijn mensen er in geslaagd om een techniek te ontwikkelen waarmee hun bewustzijn kan worden overgezet op mensen uit het verleden. In 2016 om precies te zijn. Hiermee kunnen ze in de praktijk mensen letterlijk overnemen en hen worden. Op deze manier proberen ze een grote ramp in wording te voorkomen. Het enige nadeel is dat het bewustzijn van de oorspronkelijke persoon hiermee volledig wordt uitgewist en nooit meer terugkomt. Een ernstige ethische kwestie waarover het laatste woord nog niet is gevallen.

7. 3%

Drie procent is een Braziliaanse serie die zich afspeelt in de toekomst. In deze wereld komt iedereen na een periode van twintig jaar terecht in een bijzonder selectieproces dat zal leiden naar een pad naar de `Nieuwe Wereld`. Een plek vol ongekende mogelijkheden en kansen op een nieuw en beter leven. Helaas haalt maar drie procent van de mensen de strenge selectiecriteria voor dit paradijs. Tot die tijd zullen ze een streng en uiterst pijnlijk proces moeten ondergaan om zo ver te komen.

6. Sense8

Acht onbekenden uit verschillende werelddelen worden plots mentaal en emotioneel met elkaar verbonden. Will (Smith), Riley (Middleton), Capheus (Ameen), Sun (Bae), Lito (Silvestre), Kala (Desai), Wolfgang (Riemelt) en Nomi (Clayton) hebben nochtans allemaal een verschillende achtergrond en cultuur, maar toch weten zij elkaar vanaf nu perfect aan te voelen. Zonder er ook maar woorden aan vuil te moeten maken, delen zij elkaar kennis, talen en talenten. Hun band komt aan het licht wanneer zij op een doodnormale dag alle acht hetzelfde visioen krijgen. Een vrouw genaamd Angela (Hannah) zal weldra een gewelddadige dood sterven. Niet alleen ontdekken de ‘sensates’ zo dat ze mentaal en emotioneel verbonden zijn, ze worden dus ook meteen voor een opgave van levensbelang gesteld: Angela redden. Dat blijkt overigens lang niet zo simpel, zelfs niet met hun nieuwe gaven, en zelfs niet met de hulp en bescherming van een doorwinterde sensate als Jonas (Andrews). Waar komen die gaven immers vandaan? Wat hebben zij te betekenen? Hoe kun je ze begrijpen? En waarom worden de acht nu plots opgejaagd door Whispers (Mann), een kwaadwillige sensate, die hun psychische link wil aftappen?

5. Continuum

Kiera Cameron (Rachel Nichols) is een officier bij de City Protective Services (CPS). Afgezien van haar hectische job leeft zij een normaal leven, samen met haar man en zoon. Alleen is ‘normaal’ hier dan wel ‘normaal in het Vancouver van 2077’. Hier heeft zich een corporatistische en oligarchische dystopie gevormd onder de naam North American Union. Deze Union wordt bestuurd door het Corporate Congress. De burgers van de oligarchie zijn ogenschijnlijk vrij, maar gaan in wezen gebukt onder een hoogtechnologische politiestaat die de kleinste details van alle privé levens surveilleert. Protesten tegen deze gang van zaken worden meedogenloos de kop ingedrukt, zo ook bij de Liber8, een groep zelfverklaarde vrijheidsstrijders. De enige manier waarop zij aan hun executie weten te ontsnappen is door te vluchten naar het jaar 2012. En wie anders dan Kiera reist er toevallig met hen mee.

4. Orphan Black

Sarah Manning is een oplichtster. Op een dag is zij getuige van de zelfmoord van ene Beth Childe, die als twee druppels water op haar lijkt. Sarah ziet al snel de mogelijkheden en neemt de identiteit aan van haar doppelgänger. Zo wordt ze plots een politiedetective. Al gauw komt Sarah er zo achter dat zij eigenlijk een kloon is. Bovendien heeft zij vele zusterklonen, verspreid over Noord-Amerika en Europa. Erger nog: iemand maakt jacht op haar en haar zusters. Samen met haar stiefbroer, Felix Dawkins, en twee zusterklonen, Alison Hendrix en Cosima Niehaus, ontdekt Sarah de bron van haar bestaan: een wetenschappelijke beweging genaamd ‘Neolution’. Volgens Neolution kan de menselijke evolutie gemanipuleerd worden via wetenschappelijke kennis. Vanuit het Dyad Instituut coördineren ze daarom een enorm eugenetisch programma.

3. Black Mirror

“Black Mirror” is een anthologieserie die de donkere kant van technologie en moderne samenleving verkent. Elke aflevering is een op zichzelf staand verhaal dat de potentiële gevolgen van technologische ontwikkelingen onderzoekt, vaak met dystopische uitkomsten. Het is een scherpe, provocerende serie die je aan het denken zet over de wereld waarin we leven.

2. Stranger Things

Stranger Thing is een sci-fi horror serie exclusief te zien op Netflix. De serie speelt zich af in Indiana (US) in de jaren ’80. De serie heeft dan ook echt die ‘eighties fibes’, een soort mix van ET, The Stand en The Goonies.
Een jongetjes verdwijnt op een dag spoorloos. Zijn moeder, vriendjes en de politie zoeken naar antwoorden en belanden in een groot mysterie: geheime overheid experimenten, angstaanjagende bovennatuurlijke krachten en een heel vreemd meisje.

1. Star Trek (heel veel)

Star Trek fans komen heel goed aan hun trekken op Netflix. Misschien wel de ultieme scifi series. Zowel Voyager, The Next Genration, Deep Space Nine, als de originele Star Trek serie zijn te zien op Netflix.